4 Mart 2023 Cumartesi

Zaman yolculuğu temalı diziler, Japonya'dan Tayland'a PART1

 Merhaba, bu aralar artık pek sevmediğimi söylesem de zaman yolculuklu dizilere baktım çokça. AMA çok fazla diziye baktım gerçekten. İlk bölümlerine bakıp kapattım ya da sonra dönerim diye sekmelerde açık bıraktım, yüzbinbeşyüz tane sekme açık bilgisayarımda. :( Neyse, ağlamayalım. İzlediğim çoğu dizi zaman ylculuğu üzerineydi, özellikle araştırdım şimdilik kısaca geçeceğim belki güncellerim. Ve bugün Someday or One Day'in filmini izledim, onu mu yazsaydım önce ya... Onu da buraya eklerim yakında. 


İlk olarak: 

 The Promise of Migratory Birds, 2016, Çin (Bu sadece zaman konseptli bir dizi, zaman yolculuğu yok)

Önce bu aklıma geldi, 2 bölüm izledim... (Aynı anda 5 10 dizi izledim şaşırtıcı değil...) Enemies to lovers konsepti var. 

Kadın evlenmek üzereyken adam kadının günlüğünü buluyor,  ve biz birden ilk tanıştıkları zamanı izliyoruz. (Hala zaman yolculuğu olmadı ben mi yanlış anladım konuyu :d) (Burada yanlış anlamışım ve fark ediyorum...) (Bkz:alt paragraf)

Edit: Ağlamıyorum... Çok üzgünüm ama detaylıca sinopsisi okudum da bunda zaman yolculuğu yok arkadaşlar. sadece karakterlerin 15 yılını izliyorsunuz, çok özür dilerim, söz veriyorum diğerleri zaman yolculuğu olacak.

Tam bir sürekli didişen ikili var başrolde. Başta kızı biraz daha yorucu bulmuştum, ama aslında genel olarak haklı, ve çocuğa çok sinir oldum...  Biraz da zorlama geliyor kavgaları ama liseliler işte.. Yine de çok da shipleyemiyorum böyle olunca. 

Fun fact: Ben aslında "enemies to lovers" konseptini zerre sevmem. Asla sevmem. Birisinden nefret ederseniz sevemezsiniz o kişiyi bence ama çizgiyi aşmadıkları sürece ve yaşları da zaten küçük diye burada çok takılmıyorum, hatta bir tık ilgimi çekmeye başladı bu tür. İzlediğim bir anime (orada da liseliler var) yine bu konseptte, ondan da bahsedeceğim bir ara,  adını hatırlayınca yazarım. (Hayır, Kaguya Sama değil) (Çok eski ve daha çok komedi odaklı bir dizi)

Neyse, erkek karakteri sevmeyeceğim gibi duruyor, kız çok güzel. Sığ yorumum bu kadar. Bir de üçüncü bölümde bir aşk üçgeni gelecek galiba, (üvey kardeş ), beklediğim gibi ilerlemeyecek gibi ama diziye bayılmasam da izleyebilirim gibi geldi bakalım. (iki bölüm daha izleyip kapatırım kesin)

Ve son olarak kitap uyarlaması bir dizi bu. :Fifteen Years to Wait for Migratory Birds (Çin çok fazla kitap uyarlaması yapıyor, gençlik kitapları çok yoğun oralarda bence ama çoğunun çevirisi yok galiba)

Ekleme: Sinopsisi okudum biraz tahmin etmiştim gelecek sahnelerinden ama tam bir melodrama çıktı. Bence izlemeyin. Kız epey seviyor çocuğu ama çocuk 7 yıl bir türlü anlamıyor, başkalarıyla beraber oluyor falan... Aynı One Day kitabına benziyor. Ay imdat, en sevmediğim konsept. Okurken sinir oldum. 

Ne uzattım bu arada ya... Neyse :(

ZAMAN YOLCULUĞU KONSEPTLİ DİZİLER

1) Bu cidden zaman yolculuğu: Back to 1989, Tayvan

2016 yılındaki genç bir adam, 1989 yılına (annesinin gençlik zamanına ) gidiyor ve babasını arıyor. Fikir harika, ama işleniş falan... Dizi romcom edasıyla işleniyor arkadaşlar, ciddi mantıklı bir zaman yolculuğu senaryosu beklemeyin. Senarist esas konuyu unutmuş gibi. Sadece bir adamla bir kadının romantik komedi edasındaki aşkını izliyoruz. Ama ilk diziden daha güzel yine de bu dizi bence. 

Adam çok rahat adapte oldu yaşamına. Geri dönmek istememesi için bir sebebi var ama sanırsınız yüzyıllardır 1989 yılında yaşıyor, öyle bir rahatlık, evet... Bir kol saati ile alakalı bu yolculuk işi, bir profesörü falan arıyor, bulacak (saatin sahibiydi o profesör büyükbabası galiba) ama sürekli uğraşmıyor bunun için? Bir kere gitti ofisine sadece adamı bulmak için, randevu bulamayınca geri döndü. Bahsi bile geçmedi bir daha da. Yahu bir git sor, adam belki ofisindedir, her gün ara... Mektup yaz :/ Valla çok saçmaydı. Zaman yolculuğu teması az olan dümdüz romcom istiyorsanız aradığınız kan bu arkadaşlar.

Arkadaş grubu var 5 6 kişiler, onlar tatlı. Baş karakterin annesinin gençliğinin permalı saçları kahkülleri falan tam bir 80-90lar cidden. En çok o nostaljik hissettirdi bana. Neyse arkadaş guruplarını severim, o güzeldi. Ama bir benimseyemedim de çok, Reply 1988 seviyesi değildi. Baş kadın karaktere, Che Yen Yen'e aşık çocuk tatlıydı. Komedi baskın. Che Yen Yen'in kıyafetlerini çok sevdim. Aile de gerçek olamayacak kadar iyi niyetli ama tatlı. 

Aile arkadaşlık temalı dizileri özledim, Kore'de daha çok yetişkinler gençler ön planda oluyor. Hem gençler, hem aileler olsun olayını Reply serisi dışında pek görmüyoruz bence. Ya da 100 bölümlük aile dizilerini izlemeniz lazım bunun için, neyse. :(

Bir de iş yeri sıkıcıydı ya.  İş yeri yerine üniversiteli gençlik görmek isterdim. Daha çok seksenler esintisi görmek isterdim, gerçi kıyafetler falan uygun daha ne olsun ama... Mekanlar, detaylar mı yetmedi nedir... Daha çok tv programı detayı vs bir şeyler olabilirdi.

2)Juunen Saki Mo Kimi Ni Koishite, 2010, Japonya, 6 Bölüm

Bir adam 10 yıl öncesine gidip, gelecekteki eşine "İleride evleneceğin adam benim ve lütfen benimle evlenme" diyor. Aslında daha çok gizliden gizliye engellemeye çalışıyor. 

Yani... çok bayılmadım fikre ama ilginç de olabilir gibi gelmişti. Biraz çekimleri eski bir diziydi. Romantizmi de çok bayık geldi. Kadın çok güzel bir kadındı, adamın da ayrı bir havası var ama en fazla çirkin karizmatik olur, yakıştıramadım galiba. Ya da mühendis ve düz adam rolleri beni sıkıyor. Bir bilmiyorum, diğer saydığım diziler daha renkliydi, bunaldım biraz. (Sadece ilk bölümü izledi...) 

Ama siz bilirsiniz, 6 bölüm. Bu da zaman yolculuğu kesin bilgi. Adam mühendis falan zaten profesörü icat ediyor bunu da. 

3) 15.55, Never Too Late, Tayland

5 kişi  55 yaşlarından birden 15 yaşlarına geri dönüyor, ve kendilerini bir lisede buluyorlar. Sonra durumu fark edip (biraz saçma şekilde fark ediyorlar, neyse) bir araya gelip, sen de mi 40 yıl gençleştin vs diye konuşup, bir masaya oturup neler olduğunu çözmeye çalışıyorlar. Hepsi kendi hikayesini anlatıyor. Biri öğretmen, biri ünlü bir şarkıcı, biri boksçu sanırım, neyse böyle... Konu ilgimi çekmişti ama çabuk sıkıldım. Gençlik hallerini daha çok görmek istedim galiba. Sadece ilk bölüme biraz baktım. siz yine bir araştırın isterseniz. Bu dizinin varlığını bilen yoktur muhtemelen, neyse isterseniz bir şans verirsiniz, denk gelme ihtimaliniz zor bir dizi. Gerçi netflix işi miydi yoksa? Öyleyse de zor bence. Neyse. Biraz çabuk bıraktım bunu da. 



From 9 to 5 / Japon Romantik Komedi (?) Dizisi

  From 9 to 5 adı itibari ile bir ofis komedisi çağrıştırıyor, öyle olduğunu düşünüyordum.  (Posterini görmemiştim tabi, baksanıza şuna : ( ...